Rijangst

Wanneer er altijd wel een excuus is om niet te hoeven rijden, spreek je  van rijangst.  De meest uiteenlopende  excuses worden gebruikt. Ik heb  hoofdpijn, ik heb mijn bril niet bij me, ik ken de weg niet, ik ben moe, ik  heb  vandaag een blauwe trui aan!  Veel mensen begrijpen dit niet, en  denken dat het wel overgaat als je met een  bekende naast je weer  achter het stuur gaat zitten. Maar dit werkt bijna nooit

Waarom voornamelijk vrouwen?  Bijvoorbeeld: ze hebben een kind  gekregen, stappen dan voor lange tijd niet  achter het stuur.  Ze worden  onzeker, en laten een ander rijden.  Door het autorijden steeds maar uit  te stellen kan  er rijangst ontstaan.  Ook kan het zijn dat iemand een  ongeval heeft meegemaakt, en iedere keer hieraan denkt zo  gauw men  achter het stuur gaat zitten.  Zelf heb ik veel vrouwen, en natuurlijk ook  mannen, in de auto gehad met  rijangst.

Doordat mensen met autorijangst zoveel onbegrip uit hun omgeving  krijgen heerst er een taboe op het hebben van  rijangst.  Dit taboe zorgt  er voor dat er maar weinig mensen zijn die iets weten over rijangst, Het  leidt tot onbegrip  wanneer men iemand ontmoet die rijangst heeft.  Ze  wijten het aan een gebrek van zelfvertrouwen of  bagatelliseren het  probleem door er niet meer over te praten.Gewoon een beetje faalangst.

Wil men naar een grote supermarkt of woonboulevard, woont de familie in een  klein dorp, dan kan men daar met  het openbaar vervoer vaak niet eens komen.  Het leven van alledag is helemaal ingericht op autorijden. Wanneer  men de auto  niet meer in durft kost dat veel tijd en energie. Hierbij valt te denken aan het feit  dat men van alles  moet regelen om op zijn afspraak te kunnen komen. Lukt dat  niet dan moet de afspraak verzet worden. Dit gaat  vaak gepaard met uitvluchten  en er moet een nieuwe afspraak gemaakt worden.

Er zijn ook mensen met rijangst die nog wel de auto in durven maar die bepaalde  verkeerssituaties vermijden.  Ook dan kost het veel tijd en energie om de juiste  route uit te stippelen, laat staan de angst dat men per ongeluk  toch op  bijvoorbeeld die snelweg of in tunnel belandt.

Ik bespreek altijd eerst waar of wanneer de angst is ontstaan, dan gaan we aan  de gang om zo ontspannen  mogelijk weer stap voor stap over de angst heen te  komen. En zowaar, het werkt.

 

Wil je me volgen